Кочкор айга

Василий Бэлэк
 vk.com/video199163664_456239195 - видео стиха

Кочкор айла!

Кышкы сооктор ;д;л;,
Кочкор айыс ја;ырар;
К;нэт мээстер к;н;;ле
Курандарды* азыырар.

Ондо-мында јала;дар
Каалы; к;ртте; айрылат,
Одоорлогон таабындар
К;н к;;зинде мылыырайт.

Кочкор айда салкындар
Кышты чэнээп тарткыылар,
Кочкорлорды* ирбистер
Коно-т;не истежер…

*- Эликти; эркээги,
*- Јэрлик койды; кучаазы.

;;;;о; ;;

;;;;; ;;;;;; ;;;;о; ;;
;;; ;;;е;;; ;;;;;;;;,
;;;;;;;;;;—j;;;;;;;;,
;;;;;;;е;;; ;;;;;;;;;.

J;;;;;;;; ;;;;;;;;;;,
;;;;;;;;;; ;;;;;;;
J;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;,
;;;;;;а;;; ;;;;;;;;.

;;;;;;;;;;; ;;;;;;;
;;;;о; ;;;; ;;;е;;;,
;;;;-;е;;; ;;;;;;;
;;;;; ;;;;э; ;;;;;ле;!

https://youtu.be/zxsijXSRzZE




Кочкорлык к;;р;мим куйуундал!


Кажааймалган кыш кэлип,
К;п;лдээде каарлаган;
Кырлар каарла кумыынып,
Каалы; к;ртке кэптээлген...

Кэнэтийин каай-алкуум
Кандый коркыш к;;р;ди,
К;;к;м-к;;р;м кожо;ым
Кызыл каным кайнатты.

Койоноктор кызыынып,
Калы; к;ртле казаалайт;
Кышкы к;ндер кы;ыырап,
К;нне; к;нге калааптыйт.

Кызычактар – кыйгыда,
Качаалары  –  кызылда,
Кышкы каарда, кайкаалда –
Каткыычактар каткыыда…

Куйуундылык куйуулып,
Кээлиндерди колтыктайт;
Кайран к;;р;м караайлап,
Кышты; к;;нин кайкаадат.

Кээјинэттий к;;р;мим
Куулгазындар к;рг;сти,
Кышкы к;нде кожо;ым
Кур-к;ксимди куйбуртты…

К;;к;;лдэшкен к;;ктэрге
Кайнап кэлди кунуугым,
К;ски к;м;ш к;ндэрге
К;;ним к;чти, к;зээлим.

Кызыл-к;рэ; кандыктар
К;ст;римге к;;р;нди;
К;к;;ктикте кушкаштар,
Кожо;-коому к;;ј;тти.

Кууда;дылык к;;гиле
К;к-айаска карайлайт;
К;к-тамандар к;нэтте
Кэмзингээнде к;нзээлейт.

Каамык куштар кожо;до
К;;ркийлэрин к;;китлейт,
К;г;;р;шкэн кырларда
К;г;;лт;рим кээрилет.

К;л;мјиил; к;р;шле
К;н-чэчэктер к;рг;лейт,
К;з;;;;лэнген каайыла
Куйун к;;зин курчуудат.

Куйуундылык коойылып,
Кайааларды кээмирет;
Кэй-кээбизин кумуунып,
К;л;тк;;нип калбаа;дайт.

Кэнэтийин каай-алкуум
Кочкор к;нде к;;р;ди,
К;;к;м-к;;р;м кожо;ым
Кызыл каным кайнатты.

Куулгазынду кээ; каайым
К;к-айасты к;;к;ткэй,
Каруузышту кимирттим
Кан-Алтайда каайылгай!

***

Алкууларым—ак куулар,
Ак-айасла учлагар;
Айткан с;зим— ;;д;;ир,
Албаатымды оойлодор.

Ча;кырайган тэ;ээри
Чагаар, куудар сээ;иткэй,
Чаазындаган ;лгээрим
Чэчэктээрге к;;м;лткэй.

Алкууларым—ак куулар,
;; ;;;ээ;э; ;;;;;;;;;!
Алкыштарым—јоткондор,
Ал-санаасты аарлагар!

Кочкор айда Чагаага

Чагаа-Байрам јастыра
Кочкор айга к;чкалды,
Чындылыыгыс карага
Кайкам јокто; алдырды.

Будда-Быркан ја;дыгын
Јаста этсес канайткай,
Бар Быркандар байрамын
Јээрибектер, ой-байай.

Алтай-Кудай јыргаалын
;й-;;йинде ;тк;рек,
Албатыбыс санаазын
;йк;;ндирбей ј;реелик!