Да напълня стомна

Ани Монева
Сън сънувам - вече десет лета
на мегдан хорото се извива.
Слънце свети в кротките била,
жлътнала пшеницата е нива.

Плодните дървета в двора,
шепнат натежали от плода,
две кокошцичи бърборят, спорят
дълго под безбрежна синева.

И бакъри грейват в тъмнината,
щом излезе на небето месечина.
Вечерта разпуска си  косата
и облича роклята си тъмносиня.

В орех гургулиците си лягат,
сгушено притихват във крилата.
Сенки две по пътищата бягат.
Десет лета вече, всяка дата.

Плъзва утро със зора червена,
вие аромата си на прясна пита
и преди сълзата да поеме,
свивам спомените си на свитък.

Тегли ме към рукнала чешма,
да напълня стомната от нея.
Да я вдигна и вода да занеса,
в къща, дето други днес живеят.