Точица

Ани Монева
Замита вятърът листата
по улици и тротоари.
Ненужни са и ги подмята.
Ненужното не пари.

Ненужното се отминава,
така –  съвсем небрежно.
Ненужното  мълчи в забрава,
мълчи до безнадежност.

И само някоя въздишка
напомня, че го има.
То нищо никога не иска
и в него винаги е зима.

Безплътно в лятото студува
и става точица полека,
но нощем винаги сънува
светулки малки и щурчета.