Георгий Иванов Снег уже пожелтел... English

Евгения Саркисьянц
Snow has thawed some, turned yellow already,
Roofs are losing the icicle glaze.
Seems that here, living simple and steady,
I will finish the rest of my days,

In this slowly decaying old mansion
Where I walk on a squeaky wood floor;
Where all objects hold still in suspension
Of each year being same as before.

Soothing memories make me aware
Of the precious years that went by, -
It’s so nice, in a Voltaire chair,
To remember old times with a sigh

And, the eve being calm, to awaken
My light dreaming, my dear make-believe;
Bothered not, though I know: for the sake of
This brief moment of sadness – I live.


***
Снег уже пожелтел и обтаял,
Обвалились ледяшки с крыльца.
Мне все кажется, что скоротаю
Здесь нехитрую жизнь до конца.

В этом старом помещичьем доме,
Где скрипит под ногами паркет,
Где все вещи застыли в истоме
Одинаковых медленных лет.

В сердце милые тени воскресли,
Вспоминаю былые года, —
Так приятно в вольтеровском кресле
О былом повздыхать иногда

И, в окно тихим вечером глядя,
Видеть легкие сны наяву,
Не смущаясь сознанью, что ради
Мимолетной тоски — я живу.