Сама

Виолета Божилова
              САМА

Сама
      ти отворих вратите на крепостта
на моя интимен свят.
Ти
    влезе с дързостта
   на надменен нашественик в завоюван град,
под  чийто стъпки трева не никне дори
и всичко е плен и пожар.
След като ти моя свят покори,
мен  изправи  пред  жертвен олтар.
Не, не ти ме изправи,
           сама аз отидох там -
нали сама те бях пуснала в мойта светая светих?
В жертва
         исках много красота да ти дам,
много обич, което за друг не направила бих.
Исках пристан да бъда за теб,
                ярък   маяк.
след бури житейски да търсиш пътя към мен,
оазис в пустиня,
            слънчев лъч в непрогледен мрак,
към който ръце да протягаш
                засиял,
                устремен...
Властно ти обсеби мойта душа,
цялата я изпепели...
Всичко бих ти простила,
                само не и лъжа.
Тя и двама ни би унизила,
                нали?
       Виолета БОЖИЛОВА
Сама
   я раскрыла перед тобой ворота
в мир мой сокровенный.
Ты вошел
   как захватчик какой-то
              дерзновенно,
с видом надменным,
  как в завоеванный город
  под шагами которого
     как будто бывал пожар...
А ту,
  чье сердце горячее покорил,
  ты загнал в жертвенный алтарь.
Нет, не ты меня туда посадил -
ведь сама впустила  тебя
                в мою святую святых!
В жертву хотела тебе преподнести
                много красоты,
 чего для другого не сделала бы.
   Хотела я,крепко любя,
 пристанью быть для тебя -
после бурь житейских
              искать дорогу ко мне,
оазис в пустыне,
   луч света в кромешной тьме,
   яркий маяк,
     прорезающий для тебя беспросветный мрак,
чтоб протягивал руки к нему,
      сиянием любви озаренный,
всем существом к нему устремленный...
Властно ты мою душу избороздил,
              всю ее испепелил...
Все бы тебе простила,
               только не ложь -
  она обоих нас унизила б -
     надеюсь, это поймешь?