Закъсняла пролет

Ани Монева
     "Разцъфнали са млади вишни в двора,
      благоухае бухналият цвят...  " 
                К. Тенев


Във тази, мартенската ни картина
днес вишните са спомените с цвят
до дишащите топлина комини,
където сгушени врабците спят.
 
Тук слънцето се мъчи да пробие,
но облаците сиви пак остават.
Студът в прозорците току се свие.
Със хладни ноти вятърът припява.
 
Пък птиците забравили за песен,
претърсват за трохичките гнездата.
Такава зима пролетта донесе,
че зъзнат връхчетата на тревата.
 
И как да бухне цвят на тези вишни,
листа в зелено как да се разлистят…