ДУША

Ружа Велчева 2
Пречупиха краката ми,
за назидание,
да не прекрачват
към пътищата неизвестни.

Спокойно, казах си, спокойно -
душата още щом е жива,
надежда има.

Тогава ми отрязаха ръцете,
за назидание,
да не посягат към цветята
изкусителни.

Спокойно, казах си, спокойно,
душата още щом е жива,
надежда има.

Изтръгнаха очите ми,
за назидание,
да не поглеждат повече към пътищата
и цветята,
за мене вече забранени.

Спокойно, казах си, спокойно,
душата още щом е жива,
надежда има.

Запушиха ушите ми с олово,
за назидание,
да не достига звук дори
от изкушенията.

Спокойно, казах си, спокойно,
душата още щом е жива,
надежда има.

Тогава ми изскубнаха езика -
да нямам право на защита.

Спокойно, казах си, спокойно,
душата още щом е жива,
надежда има.

Надежда ли?

Изтъняла -
сетен дъх на птиче,
осакатена,
в гърдите стенеше душата ми...

Ружа ВЕЛЧЕВА