Янчо Михайлов. Твань

Любовь Цай
Янчо Михайлов
ТВАНЬ

                «Світ — то є твань».
                Дж.Леопарді

Коли сама лиш твань наокруги,
коли суціль її повсюди бачу,
то сумнiви беруть мене неначе:
чи ж справдi бiлi навкруги снiги.

Коли сама лиш твань наокруги —
з усіх боків, куди свій зір не кину,
коли сама лиш твань наокруги
й нема того, хто б сотворив людину.

***

Оригинал:

Янко Михайлов
КАЛ

                «Светът е кал».
                Дж. Леопарди

Когато има толкоз много кал,
която едва ли не във всичко припознавам,
ще почна, може би, да се съмнявам
дали действително снегът е бял.

Когато има толкоз много кал —
навсякъде, почти на всяка прека,
когато има толкоз много кал,
а няма кой да сътвори човека.


***

Янчо Михайлов (Йоан Карамихалев) през 1957 г. е роден в Бургас От 1981 г. живее и работи в София. Автор е на стихосбирките «Паралелни монолози» (1997), «Трохите от пейзажа» (2009) и «Дни без море» (2016).

Янчо Михайлов (Йоан Карамихалев) народився 1957 р. в Бургасі. З 1981р. живе і працює в Софії.  Автор поетичних збірок «Паралельні монологи» (1997), «Крихти пейзажу» (2009) і «Дні без моря» (2016).