Жарта на самотата

Дафинка Станева
            На Вячеслав Ф. Жорин

И тази нощ ще давиш ти
жарта на самотата.
Душата в порива си див
и в треска ще се мята.

До бяло ще се нажежи
горещата постеля.
Самоизмами и лъжи
отчаяно ще стенат.

Рой спомени ще търсят път –
сърдечни урагани.
С орлова стръв ще налетят
на старите ти рани.

Жени, обичани до смърт,
и верни, и неверни,
ще се явят пред твоя съд
в съня ти ефимерен.

А щом след нощната печал
избухне свода ален,
ще сетиш женска бяла длан
челото ти да гали.