За миг

Ани Монева
Запуснат, всеки ден линее дворът,
завил се с прегорялата трева.
По улиците – само шепа хора.
Денят протяга се като мълва.

Едно кутре болнаво си накуцва
и ляга пред вратата – верен страж.
Проскърцват изтънелите улуци,
дъждът за тях отдавна е мираж.

Замита вятър есенен листата,
прозорците посипва с тънък прах.
Тук времето за всички вече кратко,
прибира недопитото с размах.

Копнежите за тежко, пивко вино
на натежалите от грозд асми
със стареца последен ще заминат.
След тях ще литне селото за миг.