Роберт Геррик. Н-762 Пенни Святому Петру

Сергей Шестаков
Роберт Геррик
(Н-762) Пенни Святому Петру

   Гирляндой живой
   Гробницу укрой,
Где будет мой дом, как помру;
   Пойду налегке
   Я с жезлом в руке
И с пенни Святому Петру.

   Без пенни забудь
   И думать про путь,
С потерей смирись навсегда;
   Иль плату возьмёт
   Привратник за вход,
Иль врат не откроет туда.

   Коль пастору ты
   У смертной черты
В подарок свинью не отдашь,
   Псаломщик псалом
   Закончит стихом:
Нет пенни – и нет "Отче наш".


Robert Herrick
762. THE PETER-PENNY

      Fresh strewings allow
      To my sepulchre now,
    To make my lodging the sweeter;
      A staff or a wand
      Put then in my hand,
    With a penny to pay S. Peter.

      Who has not a cross
      Must sit with the loss,
    And no whit further must venture;
      Since the porter he
      Will paid have his fee,
    Or else not one there must enter.

      Who at a dead lift
      Can't send for a gift
    A pig to the priest for a roaster,
      Shall hear his clerk say,
      By yea and by nay,
    No penny, no paternoster.