Тот самый идеал. С. Ясонов. Рус. бел

Ядвига Довнар
          Вдохновил на белорусское прочтение
          Сергей Ясонов.

Приходит зимнею порой
Во тьме холодной и кромешной
Как пониманья неизбежность -
Мысль, скрытая под мишурой,
О том, что выводы поспешны.

Когда неполная луна,
Взошедшая над пьедесталом
Всё, что ещё вчера блистало,
Чуть обнажает,
             суть видна:
Большое стало чем-то малым.

Низвержен бывший идеал,
Рассыпался, как снега хлопья.
Внизу на выставленных копьях
Свои минуты доживал.
Жаль, было лишь его подобье.

Ночь. Как неполная луна,
Картина выглядит неполной,
Всё то, что создано - топорным.
И вновь штрихи координат,
Путь, поиск сердцем непокорным

Совсем иных законов, норм.
Нет, не довольствоваться малым!
Проснуться с кем' под одеялом,
Рукой каких' коснуться форм?
К каким стремиться идеалам?

Где эта вспышка в темноте?
Найти б форматы измерений
Зажжённых новых звёзд вкраплений,
Всё, перед чем не в суете
Мне опуститься на колени

Р.S.
Я совершенство, что искал
Увидел позже, не в набросках,
Не слепком временным из воска,
Пришёл тот самый идеал
Ко мне Венерою Милосской.

Перевод: Ядвига Довнар
*********************

Той самы ідэал.

Зімовай з'явіцца парой,
Калі не беліць цемру снежнасць
Як разумення непазбежнасць -
Схаваная пад мішурой
Высноў сучасная паспешнасць.

Яшчэ да поўні колькі сутак,
Ды плывучы над п'едэсталам
Усё, што ўчора толькі ззяла
Крыху адкрые: бачна сутнасць -
Вялікае найменшым стала.

Былы разбіты ідэал,
Як снежны шар зляцеў вялікі
На ніз, дзе выстаўлены пікі -
РассЫпаўся, як пырскаў шквал,
І не чутнЫ ні плач, ні крыкі...

Як не саспела ноччу поўня -
Малюнак бачыцца не поўным,
Усё, што створана - тапорным.
І сэрцам зноўку непакорным -
Шлях-пошук, новы, бездакорны

Інакшых правілаў, законаў.
На дробным бы не спатыкнуцца!
Ці з КІМ уранку зноў прачнуцца,
ЯКОЙ стан музы лашчыць сонны?
Дзе ідэал? Куды імкнуцца?!

Дзе ў цемры яснасці агонь?
Знайсці б фарматы вымярэнняў,
Пульсацый зорных тых імгненняў,
Каб працягнуць сваю далонь,
Без мітусні стаць на калені...

Р.S.
Я дасканаласць, што шукаў -
Не ў тых эскізах-адгалосках,
І не ў часовых злепках з воску.
Тым ідэалам сёння стаў
Венеры вобраз мне Мілоскай.

2.10.2017