Сегодня мы едины во вселенной...

Татьяна Богданова Аксенова
                Каti Vangelova:
Как тихо е сега навън,
нощта е тягостна, печална
и сякаш всичко беше сън,
отминало така отдавна.
Назад, във времето на друг живот,
съдбите ни преплетени се сляха,
любов ни просветли като кивот,
сърцата ни еднакво засияха.
Сега е друго време, друг сезон,
очите ми във тъмното те търсят.
Не искат да си спомен, стон,
а миналото в мене да възкръсне.
Звезда, изгряваща на моя небосклон,
стоя в нозете ти – свещен амвон.
Душата ми се моли и с поклон
зове: „Върни ми грешен „Вавилон”!

                Татьяна Аксёнова:
Как тих сегодня внешний мир!..
Ночь тяготила грустью:
Казалось всё забытым сном -
Минувший срок истек,
Как в прошлой жизни были мы,
Где судьбы безыскусно
Сплелись и плыли две в одном -
Сиял любви ковчег!
И одинаково сердца
Светились, бились вместе...
Сейчас уже иная жизнь, совсем другой сезон...
Но ищут очи без конца
Тебя во тьме созвездий -
Не в силах помнить и страдать!
Прошедшее воскреснет
И ты взойдёшь развеять мрак звездой на небосклон.
А я у ног твоих, что мне -
Священнее амвона...
Душа молитвою полна и шлёт земной поклон,
И пусть весь мир горит в огне,
Она зовёт влюблённо: "Вернись ко мне,
Вернись ко мне, мой грешный Вавилон!"