Inessa Armand in memoriam

Елизавета Судьина
Vladimir Ilyich fell in love
with Golden Inesse Armand.
From Russia through the train cry:
where France and Saint-sans abide.

Vladimir Ilyich fell in love
And took her to Moscow, far.
But here Beethoven's song
she played to him no more.

It's leafage. It's Golden fall.
Poplars. St-Peter's calm.
Where the herds of people-swans.
Inessa with me here. Mine.

And we will live happily
in Communism, socialism -
we will walk under one sky,
And we'll love this life, we'll love!

When there will be your arrest -
for you as the Red Cross head,
I'd have shot all deputy,
but will take you from Paris!

I'll give you the Woman's branch
In party affairs guide, -
for you, my love, to decide,
What family should be like.

But she did not carry on
for three years. Tired so.
And she asked to leave for Paris,
but Caucasus is my will.

We have won, we're at the helm!
the golden  leaves are in flame.
Why at the September's end
I lost you, my dear friend? ...

So let it wait, Kremlin wall,
Where we will lie: you and I.
The silence of sentry guard.
Revolution. I'm alone.

***
памяти Инессы Арманд

Полюбил Владимир Ильич
Золотую Инессу Арманд.
Из России сквозь поезд клич:
Там, где Франция и Сен-санс.

Полюбил Владимир Ильич
И увез далеко в Москву.
Но Бетховена здесь она
Не играла уже ему.

Золотая осень. Листва.
Тихо в Питере. Тополя.
Где людей-лебедей стада.
Здесь Инесса со мной. Моя.

И мы будем счастливо жить
Коммунизм ли, социализм -
Под одним нам небом ходить,
И любить эту жизнь, любить!

И когда будет твой арест -
Возглавляющей Красный Крест,
Я бы всех послов расстрелял,
Из Парижа тебя достал!

Тебе женский вручил Отдел
В руководстве партийных дел,
Чтоб решала, любовь моя,
То, какой должна быть семья.

И три года не прожила.
Так устала, как никогда.
И просилась в Париж, но я
На Кавказ отпустил тебя.

Мы с победой и у руля!
И в огне золотом листва.
Почему в конце сентября
Я, мой друг, потерял тебя?...

Пусть Кремлевская ждет стена,
Где лежать будем ты и я.
Караульная тишина.
Я один. Революция.