Iменини

Пётр Пашковский
Iменини
Добра справа  - iменини!
Незабутнi днi оцi,
Як до батька на родини
Позбирались шнурiвцi!

Був там брат, сестри подружка,
Були з ними дiти iх,
Розставляли чарки, кружки,
Накривали стiл наспiх.

Цiлу добу беззупинно,
Пiд хрустальний передз[вон],
Забавляв усю родину
Рiдний дядько Фiлiмон.

Там було все традицiйно,
Як для кожного села.
Тамадою офiцiйно
Ангелiна в нас булла.

Говорили мирно, в лестi,
Про хороше цiлий час,
Лиш одноi тiтки Пестi
Не хватало по – мiж нас.

На столi гарячi страви
Випускали срiбний пар,
I уже родина справа
Перевтiлилась в базар.

Тож насититися щоби
Подали пiснi млинцi,
I вареники з вонтроби,
Й пенцаковi голубцi.

Мiж тарiлками згрибами
Була миска холодця,
Яка зникла за зубами
У одного молодця!

Солi бiлоi мантачка,
Тортiвниця в пiвстола,
Лиш моя печена качка
Королевою була!

Ще були дари iз поля:
Морква, терта з часником,
I товчена бараболя
Iз козячим молоком.

I горiлку час вiд часу
Пiдливав всiм дiд Панас,
Запивали хлiбним квасом,
Я i сам  запив не раз!

Цiлу нiч, i день, i другу
Обмивали дiда ми,
Аж допоки в серцi тугу
Не вiдчули ми сами.

Було св’то I похмельник,
В понедiлок вранцi встав,
I iз Кременця на Хельник
Взяв негайно тяги дав!

12. 10. 1998року