Крым, вуна кузва, гьуьлуьн кьел хьана

Марина Ахмедова-Колюбакина
Крым, вуна кузва, гьуьлуьн кьел хьана

Зи цIуд йис тир.. ингье...Ракъинин марф хьиз,
Крым гьа авахьна тIехверал чинин-
гадарна нинияр за аялвилин,
абурун гьайифар мад чIугван тийиз.

ЧIехи стха галаз чун дагъдин синел
акьахдай жигъиррай, лап вагьшияр хьиз
ва чаз чун гила мад аквадай чIехиз,
викIегьдик чуьнуьхуьз кичIевал къене.

Кьуранвай хамуна жедай кьел гьатиз,
дабанар цIалцIамдай куьлуь къванери,
муьжуьд сятралди сирнавар ийиз,
гьуьлуьн дад къачуна за Ассоля хьиз

Гъетериз махсус тир ни галай гъене
за йифди эсерар кIелдай Гринан,
рифмада туькIуьдай зи тIвар Марина,
адан тIварцихъ галаз шииррин къене.

Пакама акъатдай цел яру зарна,
кьаз маяк гарунив рагъ къведай патан,
Грей гьикI гурарай фидай чинеба,
пуд тарчинин «Секрет» тек акъвазарна.

Хвена зун азаб квай тIалрикай вуна,
зи Крым, эбеди кьуна гъиликай-
эдеб квачир крар, ялахъвиликай-
парабур абуру дапIарра туна.

Фадлай акъатнава, сагърай лагьана,
зун а дар куьчейрай Зурбагандавай,
амма пIузаррин хер, гару гатанвай,
Крым, вуна кузва, гьуьлуьн кьел хьана.

Перевод на лезгинский Билала АДИЛОВА

Воспоминание о Крыме

Мне было десять… Солнечным дождём
пролился Крым на бледные веснушки –
я выбросила детские игрушки
и не жалела впредь уже о том.

Со старшим братом мы, как дикари,
по узким тропам в горы забирались
и взрослыми самим себе казались,
отважно страхи затаив внутри.

В мою сухую кожу въелась соль,
ступни мои отшлифовала галька,
и плавая часов по восемь с гаком,
я пропиталась морем, как Ассоль.

Во дворике, что рыбою пропах,
до полночи взахлёб читала Грина,
а имя моё громкое Марина,
так складно рифмовалось с ним в стихах.

Плескался алым парусом рассвет,
цепляясь за маяк восточным ветром,
и Грэй сходил по трапу незаметно,
пришвартовав трёхмачтовый «Секрет».
 
Мой Крым, ты был навеки мне привит,
спасая от губительной болезни –
провинциальной пошлости и лести –
что многих заковала в свой гранит.

Уже давно я вышла из игры,
из тихих переулков Зурбагана,
но на губах обветренных, как рана,
как соль морская, ты пылаешь, Крым.