Когато нямам думи

Ани Монева
             „Неповярвалия обич
             (скрил е някъде
             в съня си
             стих от топлото ти име)
             в стъпките на непознати.
             Или в твоето "обичам".
             Говори ми... говори ми...”
                П. Парнарев



Когато си тръгнат и всичките думи,
тъй както си тръгват любимите хора,
пожарът в тъгата ми зная, ще лумне,
запалил луната на моя прозорец.

Тогава ще видя – от толкова синьо
как някъде, нещо се рони и скършва,
и всички написани бъдещи линии
в безпътици пътища как ще потърсят.

Изчоплило времето белег след белег
стрелките ще спре отведъж да превърта,
до нямо очакване всичко ще смели
на срички, преседнали в моето гърло.

Ще спра да говоря. И точно тогава,
пред прага на бялата, тихата зима
ти скрий мълчаливо в съня си на завет
стиха ми и моето, топлото име.