Георги Джагаров. Осень

Ирина Петрова 24
http://stihi.ru/2015/12/26/6

  О С Е Н Ь

Прощай, говорю.
Если ты так решила -
что ж, твоя воля...
И море ревёт с неистовой силой,
это Чёрное море.

Милая,
словно две одинокие чайки
мы здесь повстречались случайно.
И звёзды...
Сколько пленительных звёзд
украшало наш вечер...
Но мир переменчив,
взгляни - две пары следов на песке
исчезли
навечно.

И слов последние звуки стихают вдали
недосказаны
прежде.

Осень,
осень,
промчалась стремительно мимо,
оставив сплетни жёлтой листвы обо мне.
Я схвачен.
Приговорен.
Знаю - погибну.
Сгорю без остатка в этом любовном огне.

Дует ветер
и к ногам моим хворост бросает.
Горизонт скинул свой капюшон,
как палач.
Кто-то плачет.
О чём?
Нам незачем плакать.
Я вечернею мглой поглощён.

Я горю.
Исчезаю в дыму, пропадаю
как еретИк, осуждённый на смерть.
Как лодка тону,
в расплескавшейся бездне,
исчезаю, как берег во тьме.

Прощай, говорю.
Если ты так решила -
что ж, твоя воля...

Прощай, прощай!
И море ревёт с неистовой силой,
это Чёрное море.

перевод с болгарского
2015


      Е С Е Н

Сбогом,казах.
Щом така си решила -
добре...
И морето реве с пълна сила,
това Черно море.

Мила,
като прелетни чайки
ние с тебе се срещнахме тука
случайно.
И звезди,
колко много звезди
ни обсипваха вечер...
Но светът е изменчив,
виж - по пясъка двете следи
се изгубиха,
няма ги вече.

И последните думи заглъхват далече,
неизказани,
като преди.

Есента,
есента,
тя от тука премина,
хвърли донос от жълти листа.
Аз съм хванат.
Осъден.
Аз знам - ще загина
върху кладата на любовта.

Духа вятър,
и храсти в краката ми влачи.
Хоризонтът е снел капишона си
като палач.
Някой плаче.
Защо плаче?
Няма смисъл да плачем.
Аз се сливам с вечерния здрач.

Аз горя.
Аз изчезвам сред дим, както чезне
еретикът, осъден на смърт,
като лодката чезне
в разлюлените бездни,
като в тъмното чезне брегът.

Сбогом, казах.
Щом така си решила -
добре...

Сбогом, сбогом!
И морето реве с пълна сила,
това Черно море.