Шекспир. Сонет 117

Ключникова Галина
CXVII.

Accuse me thus: that I have scanted all

Wherein I should your great deserts repay,

Forgot upon your dearest love to call,

Whereto all bonds do tie me day by day;

That I have frequent been with unknown minds

And given to time your own dear-purchased right

That I have hoisted sail to all the winds

Which should transport me farthest from your sight.

Book both my wilfulness and errors down

And on just proof surmise accumulate;

Bring me within the level of your frown,

But shoot not at me in your waken'd hate;

Since my appeal says I did strive to prove

The constancy and virtue of your love.


Ты упрекай меня, что пренебрёг
Заслугами твоими предо мною,
Что я изведал тысячи дорог,
Хотя и должен рядом быть с тобою.

То право, что имеешь на меня,
Я отдавал другим, даря им ласки,
И направленье парусов менял,
От глаз твоих скрываясь без опаски.

Догадки строй неверности моей,
Строга будь, обвиняй, будь недовольна…
Но ненависти взглядом не убей,
Прошу тебя. Душе не делай больно!

Я виноват. Но я хотел за то
Увериться в любви твоей святой.