Михайловна Ольга Борисова - Окошки с геранью

Юлияна Великова
ОКОШКИ С ГЕРАНЬЮ


Окошки с геранью, зеленые ставни,
Навесик над входом, массивная дверь.
А в доме, как прежде, комод стародавний,
С времён он «Гороха». Не моден теперь.

А рядом - кровать прижимается боком
К широкой стене под узорным ковром.
И фикус в кадушке стоит одиноко –
Все это зовется в народе «добром».

Я здесь не была лет, пожалуй, уж восемь,
Но все неизменно стоит до сих пор…
Лишь только хозяйке ревнивая осень
В сердцах подписала уже приговор.


Превела на Български: Юлияна Донева


 ПРОЗОРЕЦ С МУШКАТО

Прозорец с мушкато и зелени капаци,
виси  над входа масивна врата.
Както някога в къщи раклата стара
грохва понякога. Не  модерна сега е.

До нея встрани, легло се притиска,
до стената широка под шарен килим.
Самотен стои във ваната фикуса -
всичко туй „добре“  наричат го  хората.

Не съм била тук от осем години
Но мисля, че всичко си заслужава.
Само стопанката  на  ревнивата есен
е вече подписала присъда в сърцето си