Дай Бог

Виктор Рыбаков
Дай  Бог


Дай  Бог,  скінчити  ту  війну,
Що  йде  на  сході  між  братами,
Щоб  нам  не  двигали  межу,
Яка  встановлена  батьками. *

Дай  Бог, правителям  грошей,
Щоб  все  для  себе  вони  мали,
Бо  може  за  простих  людей,
Вони  б  тоді, хоч  трохи  дбали.

Дай  Бог, щоб  до  моїх  дітей,
Змінилось  ставлення  в  Європі,
Щоб  їх, як  бажаних  гостей
стрічали, а  не  як  холопів.

А  більш  прошу  за  головне,
Щоби  вони  шукали  Тебе,
Щоб  тимчасове  і  земне,
Їм  не  закрило  шлях  до  Неба.

І  щоб  п’яниця, наркоман,
курець, і  всі, що  люблять  зілля,
Збагнули  врешті – цей  дурман,
Є  добровільне  божевілля.

Дай  нам  зненавидіти  гріх,
І  все  життя  любити  святість,
А  не  тоді, коли  для  втіх,
Вже  зовсім  непридатна  старість.

Дай  Бог,  побільше  нам  бажань,
Таких, що  всім  лише  на  користь,
Що  ближнім  не  несуть  страждань,
І  за  які  не  судить  совість.

Дай  Бог, поменше  нам  хвороб,
І  в  те  підкріплюй  нашу  віру,
Що  це  на  благо  нам,  і  щоб
не  впасти  через  них  в  зневіру.

Дай  Бог,  нам  приказку  оту -
«Мол  трохи  є, але   для  себе» -
забути, а  чужу  нужду,
Відчути, як  свою  потребу.

Ти  є  любов, Господь, - а  ми,
Твій  образ  і  Твоя  подоба,
То  ж  дай  живучи  між  людьми,
В  них  бачити, хоч  трохи  Бога.

Але  для  цього  нам  самим,
Усім, хто  є  Твоїми  дІтьми,
Дай  віри, мудрості  і  сил
на  те, щоб   бути  людям  світлом.

* Притчи  22:28

Рибаков  Віктор  м. Луцьк