Коледни нюанси

Ани Монева
На Коледа навярно ще сме по-добри.
Богатият дарявайки ще се пречисти,
а бедният, в тълпите сам и неоткрит
на възел ще завърже мрачните си мисли.
Невярващият някак ще се довери,
тъгуващият ще прикрие своя писък.
На някого ще сбъдне Коледа мечти,
ще се усмихне в спомен друг или почти.

Цвета ще сменят по елхите светлини.
Дете ще стиска във ръцете си бонбони,
запомнило как нямането в други дни
в очите му желание, тъга и стон е.
Ще парят спомените в него низ след низ
и в най-голямата сълза ще се отронят.
Дано случайно види някой минувач
прикрития зад коледния блясък здрач.

За малко нека да прогледне този свят,
прозрял, че до човек е винаги човека,
а добрините могат само да растат,
когато жест или пък блага дума лек е.
Щом коледните светлини си догорят,
тогава бели ще са всичките пътеки.
Нюансите на този свят го правят сив.
По Коледа е друг – по-бял и милостив.