Анна ахматова, тук северният бряг... превод димитъ

Димитър Горсов
***


Тук е северният бряг. Тук свършват
славните ни битки и беди.
Но не знам от горест ли прекършен
плачеш над коляното ми ти.
Не са нужни кротки и покорни
клетници,склонени мълчешком.
Само с милият - суров и непреклонен -
бих делила аз и хляб, и дом!

1922





***
Вот и берег северного моря,
Вот граница наших бед и слав, -
Не пойму, от счастья или горя
Плачешь ты, к моим ногам припав.
Мне не надо больше обреченных -
Пленников, заложников, рабов,
Только с милым мне и непреклонным
Буду я делить и хлеб и кров.

1922