Гриби дитинства

Анатолий Павленко
В  маленькій,  критій  очеретом  хаті,
В  якій  мене  сповила  вперше  мати,
Зростав,  не  знавший  клопоту-заботи,
Я,  наче  той  горобчик  жовторотий…

Роки,  роки… Нащо  було  вам  треба
І  суму  й  радощів  вміщати  стільки  в  себе,
Й  розвіяти  романтики  політ
Із  вирію  моїх  дитячих  літ?

Та  збереглось  таки  від  часу  того, 
Як  в  росах  польових  цибаті  ноги
Я  мив,  йдучи  у  вранішній  порі
Гриби  збирати  в  лісі  на  горі.