Предсмертное

Владислав Савенко
Никола Вапцаров 23.07.1942

Борьба немилосердна и жестока,
Борьба, как люди говорят, эпична,
Я пал. Другой заменит как в потоке,
Что значит здесь какая-то там личность?

Расстрел, а после, будут только черви.
Все это просто, ясно и логично.
Но в новых бурях, вырвемся из черни,
С моим народом, что любили лично.

Предсмъртно

Борбата е безмилостно жестока...

Борбата е безмилостно жестока.
Борбата както казват, е епична.
Аз паднах. Друг ще ме смени и...толкоз.
Какво тук значи някаква си личност!

 Разстрел, и след разстрела - червеи.
Това е толкоз просто и логично.
Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
народе мой, защото те обичахме!

14ч. - 23.07.1942 г.