Богомил Тодоров. Письмо в никуда

Терджиман Кырымлы Второй
Письмо в никуда
Матери cына, сбежавшего на лодке за границу, посвящаю!
               

Пишешь, всё отлично, заработок добрый.
Жизнь твоя малина, адресок открой:
я же не скрываю: час мой горький пробил,
ты один остался у меня одной.

Доношу тебе я: батюшка наш помер,
отошёл безлунной ноченькой во сне...
О тебе худого слова не промолвил,
насмерть исстрадался: сын и есть и нет.

Жизнь не совладала со скрипучим дубом,
о тебе с допросом не пришли пока...
Стыд какой!.. Отец твой тусклый вгляд потупил,
со стыдобой в землю лёг, моя тоска.

Знаешь сам, что следом за погожим маем:
твоего отца я провела сама.
Что со мной творится, уж сама не знаю:
угрызенья эти побери чума.

Милые соседки вдруг по соль заглянут,
весточку доставит добрый почтальон.
Приручила мышку, крошку Небояну...
В чём я виновата? Каждому своё.

Мать не отречётся от своей кровинки,
беженец он, добрый или же злодей!
Не затем растила не цветок в корзинке–
человека ради жизни меж людей.

Я тебя под сердцем этим вот носила,
я вскормила грудью этой вот тебя. 
Мать твоя старуха стала некрасива...
ВЕК МЕНЯ БЫЛУЮ не забудь любя.

Напиши, сыночек, выбрал ли невесту,
женишься ли скоро там навеселе?
Возвратись хоть поздно: дома вдосталь места,
встретимся навеки во сырой земле...

перевод с болгарского Терджимана Кырымлы



Писмо до никъде

На една майка, чийто син избяга
с лодка зад граница,
посвещавам!
                Авторът

Пишеш ми: Печеля. Пишеш ми: Добре съм.
Пишеш ми: Живот живея тук!
Тъй да бъде, майка, но не крий адреса,
ти си ми останал, ти и никой друг.

Бързам да ти кажа: татко ти почина.
Нощем как се правеше, че спи!..
Дума зла за тебе не продума, сине,
но от мисли, мисля, се стопи.

Помниш го: пред всеки гледаше открито,
но веднъж дойде за теб властта...
Толкоз срам бе, майка!.. Свел очи, залитна
и отнесе своя срам в пръстта...

Скръб и радост, знаеш, сума свят събират.
Аз изпратих татка ти сама.
Простичка жена съм, твърде не разбирам,
чума ли е влязла у дома?

Ни съседки идват сол да ми поискат,
ни познат ми носи новина.
Две мишлета храня– с тях сега съм близка.
Че каква е моята вина?–

майка си изсуква всяко живо чедо
(грижа блага, нека няма край!),
но добър човек ли, зъл злодей ли гледа,
бежанец ли?– майката не знай!

Ей оттук те късах– от сърце и тяло–
с друга кръв кръвта ми ли смени?..
Състарих се, майка, и съм погрозняла,
но КАКВАТО БЯХ, ме запомни!..

Обади ми, сине, имаш ли си булка,
то душата се руши сама...
И поне набръчкан– прибери се тука!–
да се срещнем в черната земя...

Богомил Тодоров