Елена Жукова Желенина - Подруги

Юлияна Великова
С фотокарточки старой смотрят прямо на нас
Пара карих и синих нежных девичьих глаз.
Мама стройная в тёмном и со стрижкой простой.
Ира в платьице пёстром и с косичкой тугой.

Хохотушки - подружки так на фото юны.
Как судьбе беззащитно улыбаетесь вы!
И не знаете, сколько пережить предстоит!
Сколько выдержать горя, переездов, обид.

Как осенние листья пронесёт по стране
Вас военная доля не по вашей вине!
Скрежет пыльных вагонов. Вечная суета.
Днём и ночью перроны, корабли, поезда.

Но всегда,где б ни жили, всем ветрам вопреки
Вы писали, дружили, были очень близки.
И на облаке где-то в измереньи другом
Мама чай наливает, Иру ждёт к себе в дом.

Посмотреть если ночью в неба синий простор
И зажмуриться крепко в этот дивный шатёр,
Можно сердцем увидеть,как на Млечном пути
Силуэты родные проступают вдали. 

Я уверена смотрят с неба прямо на нас
Пара синих и карих нежных маминых глаз!

Превод на български: Юлияна Донева

ПРИЯТЕЛКИ

От снимката стара  гледат право към нас,
двойка тъмни   и сини  нежни момински очи.
Майка ми стройна, в тъмно, и късо подстригана,
Ира в пъстро палто, а косите й стегнати.

Флиртуват- приятелки, тъй млади на снимката те са.
като съдбата беззащитно се вие усмихвате.
И не знаете колко живот ви още остава,
колко още обиди и скърби ще преживеете.

Като есенни листи се носите вий из страната,
тази участ военна не е по ваша вина!
Скърцащи пълни вагони, суета вечна
ден и нощ  по перони,  по кораби, влакове.

Но където й да били сте вие, на пук ветровете
сте си писали, и  сте дружали, били сте близки.
И някъде в облака, в друго едно измерение,
мака ми чай ви налива и  чака Ира  в дома си.

Ако в нощта вий погледнете  в просторите сини,
и здраво замижате към  този  чуден навес,
 може да види сърцето, как по млечния път,
силуетите  скъпи да пристъпват изотдалеч.

Аз съм уверена, че гледат към нас от небето
чифт синьо кафяви  и  нежни очите на мама.