Накануне Пасхи

Татьяна Богданова Аксенова
Kati Vangelova:

И нека времето да плаче
на рамото на вечната Голгота,
четейки книгата свещена,
когато връщайки се многократно
душата, всеки път изпепелена,
разпъната е между две октави.
И в нея, малката Вселена,
не всеки път покълват семената,
но винаги избират своя път
и не всякога се губят в тъмнината.
Записва като стенограма
добро и зло, и вяра,
разруха, грехове и крах.
Не винаги живота е измама,
с един не ще изкупиш грях.
Фрактали всеки път рисува,
на плиткото неистово се дави.
В дълбокото умело плува,
с лъжата понякога борави.
Така изкачва стъпалата
към тъй желаната си свобода.
Не винаги любов е авангарда,
но винаги целта е Светлина!


Татьяна Аксёнова:

                Жизнь — обман с чарующей тоскою,
                Оттого так и сильна она,
                Что своею грубою рукою
                Роковые пишет письмена.
                С. Есенин.

                И пусть на плече время плачет у вечной Голгофы,
                Читая священную книгу, в которой душа,
                Назад всякий раз возвращаясь, испепелена,
                Распята промеж двух октав.
                Но в маленькой этой Вселенной отнюдь не всегда
                проклюнут, взойдут семена,
                что путь избирают свой сами,
                не все пропадают во тьме...
                Они в себе содержат стенограмму
                добра и зла, и веры, и любви,
                и разоренья, и греха, и краха.
                И не всегда земная жизнь - обман,
                В которой каждый грех едва ль искупишь!..
                Фракталы любят нам изобразить,
                Как в мелочности может люд погрязнуть,
                В глубоководье ж - выплывешь всегда,
                Ложь помогает выбраться наверх,
                к желаемой свободе.
                Не всегда любовь приоритетною была,
                Но если цель светла...