Если б кто...

Татьяна Богданова Аксенова
                Как будто и вправду - не женщина я!
                М.Цветаева "Другие - с очами и личиком светлым..."

Если б кто за меня пожаловал
Не полцарства, а только кров -
В благодарность ему рожала бы
Восприемницу на Покров.
Впрямь, стучится она, открой,
Словно в ставенки бьётся странница!
Потешаясь такой игрой,
Вот бы справиться!..

Я тугой тетивой дрожала бы
От стрелы, что в земле сырой,
Если б кто за такую шалую
Отдал душу свою и кровь!
В кельтский крест разложив Таро,
Всю бы жизнь сочиняла здравицы,
У звезды одолжив перо,
Восьмигранницы!

Маки во поле - кровь, без малого.
Вопли выпали - в глаз, не в бровь!
Не жалели сердечной жалобы,
Не назвали своей сестрой!..
Говорят, это всё - старо?
Но за счастие - быть избранницей
Я вонзала в себя острО
Расставаньице!..


Kati Vangelova

Ако само някой ...
Татяна Аксенова-Бернар
                Като че ли наистина - не съм жена!
                М. Цветаева "Други - с очи и лице ярко..."

Ако някой пожертва за мен
не половината царство, а само подслон -
в благодарност той ще роди
Жертвата на закрилата, Божи покров.
Ето, тя чука, отвори!
Като незалостен прозорец се блъска.
Дори и да ми е утеха тази игра,
би трябвало да се справя с нея! ...

Бих потреперила от тетивата на тъгата,
от стрелата,забита в земята сурова,
ако имаше някой за цена такава
да отдаде сърце и кръв-жарава!
В келтския кръст подреждам Таро,
цял живот отдавайки си хляба,
с дарено от Звездата светло перо,
рисувам октаедър- за любовна манна!

Маковете в полето - кръв, не малка,
деряха с воплите си дълбоко в очите!
Те не пожелаха сърдечната жалба,
Не тъгуват за отминали неща...
За да имам щастието на избранница,
раздадох себе си докрай
и с копие прободох в мене странницата,
за да заслужа някой свой!