Гаврила державин пчеличка превод димитър горсов

Димитър Горсов
ГАВРИЛА   ДЕРЖАВИН
 ПЧЕЛИЧКА

ГАВРИЛА   ДЕРЖАВИН
 ПЧЕЛИЧКА
Превод: Димитър Горсов


ГАВРИЛА   ДЕРЖАВИН
 ПЧЕЛКА





ПЧЕЛИЧКА

Мила пчеличке,
ти все жужиш,
с всички сестрички
днес не литиш…
           Моята Лиза ли
           дириш и ти?

Пита ли медена
в златна коса,
устни ли преданни -
рози в роса,
           гръд като захар ли
           в нея видя?

Весело пърхаш
и все жужиш,
и все задъхана,
ти ми шептиш:
          тук ще се свра -
          в мед да умра!

1796







ПЧЕЛКА

Пчелка златая!
Что ты жужжишь?
Всё вкруг летая,
Прочь не летишь?
         Или ты любишь
         Лизу мою?

Соты ль душисты
В желтых власах,
Розы ль огнисты
В алых устах,
         Сахар ли белый
         Грудь у нее?

Пчелка златая!
Что ты жужжишь?
Слышу, вздыхая,
Мне говоришь:
        К меду прилипнув,
        С ним и умру.

1796