Достичь спасения!

Татьяна Богданова Аксенова
Избавена от избавления...

/* монолог от името на България/
Павлина Йосева©

Не се надявам. Чакам да се случи -
избавена от всички избавления.
Живея просто. Както пее ручей,
и както Господ прави Сътворение.

Под клоните на есенна смокиня
се моля да се върнат синовете ми,
които дирят другаде Родина…
А тук ги връщат само погребения.

Aко успея - чакането свършва,
почти като безкрайната ми гордост.
Очите ми са огледални църкви
за двете отражения на Господ.

Достичь спасения!

Монолог Болгарии.

Нет, не надеюсь. Жду, когда исчезнет
Нужда в спасеньи.(Ожидать я вправе!)
Пою ручьём, срывающимся в бездну,
Живу бесхитростно, как Бог управит.

Молюсь в ветвях осеннего инжира:
"Пожалуйста, пусть сыновья вернутся,
Что ищут счастья посредине мира
И лишь на похороны соберутся!"

Когда дождусь, то, наконец, померкнет
Былая гордость, без конца и края.
В моих глазах, как в окнах старой церкви,
Два отраженья Господа играют.