Елена бревнова през низ от облаци превод димиттър

Димитър Горсов
ЕЛЕНА БРЕВНОВА
***
 През низ от облаци...


ЕЛЕНА БРЕВНОВА
През низ от облаци
превод:  Димиттър Горсов



ЕЛЕНА БРЕВНОВА
***
 Сквозь жемчуг облаков;;;;




***

През низ от облаци пак слънцето блести.
Пак въздухът е бистър, шумата прозрачна.
Слухти октомври в янтарните широти…
Картината на есента е тъй невзрачна.

Над езерото стине сонмът от листа.
Замислено над тях върбата се е свела.
Нечакан от душата сън из пустошта
е ширнат под зари от скреж поаленели.

Като в кристален звук от благовестен звън
в природата се нижат сили затаени
и омагьосаният дух като насън
прозира вдън просторите освободени.

Стаява се животът в своя божи дом,
сред лоното си - с глад за обновление
Като че сбираните в него сили, мълчешком
ще се възземат в нови тайнства на Творението.





***

Сквозь жемчуг облаков струится солнца свет.
Прозрачен воздух и листва полупрозрачна.
И тает октябрем ее янтарный цвет.
Картина осени печальна и невзрачна.

На зеркале пруда застывших листьев сонм.
Задумчиво над ним склонилась ива.
Непрошенный душой, парит осенний сон.
Как изморозь зари алеющей красива!

Как-будто благовест - хрустальный перезвон.
Свершается мистерия в природе.
И дух завороженно приобщен
К открывшейся очам его свободе.

Уходит жизнь в любимый Отчий дом,
В родное лоно - в жажде обновленья,
Чтоб для цветенья сил набравшись в нем,
Воскреснуть в вечном таинстве Творенья…