Агроном1я в окупац11

Георгий Корсун
В  дітей  війни  не  стерта  пам'ять
Про  бід  і  горя  урожай,
Як  німці. наче  вовча  зграя 
Заполонили  рідний  край.
                *   *   *
В  неділю, посильний  верхом,
На  збори  збирають  людей,
Директор  Литвинов  в  афекті -
Німець  війною  іде.
Всі знали - діди  і  школярка,
Війна - це  лише  епізод.
Це  лише  дрібна  перевірка
На  міцність  великий  народ.
Але  все  пішло  по-другому,
Наближення  ворога, скруть,
Агрономійському дому
Прийшлось  виробництво  згорнуть.
Зібрати врожай  щонайшвидше,
Щоб  німець не  зміг захопить,
Прибрати усе  найцінніше
І  також  відправити  вглиб.
Фронти  чоловіків  забрали
Із  ворогом  злим  воювать.
І тільки дітей з матерями
Залишили  вірить, чекать.
            *
Помалу наші відступали,
Боями  змучені, брудні,
Та  повернутися  обіцяли,
В  це  люди  віру  берегли.
            *
І  почалось - бомбардування,
Розвідка  обдивилась  хати,
Пройшли  війська  вже  без  вагання,
Техніка, танки  та  солдати.
Форма, німецька  розмова,
Знаки відміни чужі.
Вічність  почалась  сувора,
Дні  золоті  відійшли.
Окснера тінь промайнула,
Прикажчик - холуй, з  канчуком,
Чаплинського злая  фігура,
Рабство  вернулося  знов.
З  маєтку  всіх  вигнали  пльоткою,
Грубістю, пльоткою,  криком,
Штандартенфюрер  сам  Окснер,
Ніби  вернувся  в  будинок.
На  танці, бали  та  гулянки,
З'їджаються  німці  з  округи,
А  наших  гноблять  спозаранку,
Прислужувать  їм  тепер - муки.
Полонених  гнали, як  мотлох,
Робити  в  полях - за  життя,
Обірваних, слабких, голодних,
До  рабства  прийшло  вороття.
Партизани  у  лісі  ховались,
Боявся фріц - в  ліс  ні  ногою,
Лиш  в  парку  вони  розважалиь,
Красивий  був  парк над  рікою.
Та  різними  були  і  німці,
Полоненних  один   вартував,
Ризикуючи  в  ліс  поодинці
Багато на  волю  пускав.
Від  розстрілу  збавив, від  смерті,
Пам'ять  жива  і  тепер,
Ім'я  він  своє  обезсмертив,
Зіфрід, а  на прізвище  Гейдт.
Чорнії  чутки  витають,
Агрономія  тремтить,
Дітей  в  Фатерлянд  забирають,
Щоб  Рейху  рабами  служить.
Ховають  на  дахах, в  підвалах,
У лісі дітей  від  біди,
Від  окупантів  проклятих,
Багато, звичайно, знайшли.
У темряві, злиднях, безправ'ї
Минули  лихії  часи,
Відлились  чортам  сльози  баб`ї -
Бояться  німецькі  кати.
Сприймаючи  всю  необхідність
Що  скоро  втікать, відступать,
Кат  знов  проявив  нелюдимість,
В  морози  полонених  гнать.
Роздягнутих, хворих, безправних,
Не  в  змозі  жінкам  це  знести,
І  летіли  в  колони  дарунки,
Кукурудза, фуфайки, штани.
Так закінчився рік сорок третій,
Німець  в  березні  став  відступать,
Дочекались  той  день  незабутній,
Німця  гнав  наш  радянський  солдат.