Барахоев Хасолт. Частица Икс. Рус. Бел

Максим Троянович
Без цвета и без плоти, но не эхо,
Она, частица грусти или смеха.
Одним, беду нежданную, отводит,
С другими, без пощады колобродит.
Без корысти, корыстным помогает,
И яблоком, упавшим, озаряет.
Внезапно, громогласно постучится,
И, что угодно может приключиться.
Как искорка, прекрасной незнакомкой,
Блеснув в ночи, теряется в потёмках.
И чувствуя её, нельзя потрогать,
Ни пуля не берёт её, не дёготь.
Как котик мышкой, судьбами играет,
Чего мудрить, никто о ней не знает.
Она, одна, легко загонит в крайность, -
Частица Икс, по имени Случайность.

Часціца Ікс

Без колеру і без цела, але не рэха,
Яна, часціца суму альбо смеха.
Адным, бяду  чаканую, адводзіць,
З іншымі, без літасці валтузіцца і шкодзіць.
Без карысці, карыслівым дапамагае,
І яблыкам, што ўпадзе,  іх азарае. 
Раптам,  пастукае і з'явіцца 
І, што заўгодна можа здарыцца.
Як іскрынка, выдатнай незнаёмкай,
Бліснуўшы ў ночы, губляецца ў поцемках.
І адчуваючы яе, ды  нельга пакратаць,
Ні куля не бярэ яе, не дзёгаць. 
Як з мышкаю каток, усё лёсамі гуляе,
Што мудраваць, ніхто пра яе не ведае.
Яна, адна,  загоніць у  адмысловасць -
Часціца Ікс, яе імя Выпадковасць.

   Перевёл на белорусский язык Максим Троянович