Спогади

Людмила Кравченко 4
Скоро школа звонок в клас,
Та не  так як було  в нас.
Тому   хочу   нагадати,
Ті   далекі   шістдесяті.
Ранок.. мати  коло  хати,
Десь вола петух, пора вставати.
Уже   радіо   кричить,
"На  зарядку  становись"
Вже   машина   під'їзжає,
Мати   торбу   собирає.
Ось  і  пісня  знов  лунає,
В  полі  норма  всіх чекає.
Бабця в школу знов збирає,
Косу  щільно  заплітає.
Може  плюнуть щей  злегка,
Щоб  тугіш  була  коса.
Розкажу про школу трішки,
Вам  скажу  це не горішки.
І скажу Вам  для  початку,
Начиналось  все з зарядки.
Вів   Григорович   зарядку,
Виставляв  всіх по порядку.
Опоздавших  ставив  рядом,
А  високих  десь  із заду.
Був  директор  у нас Сакал,
Одівався  він  зі  смаком.
Дуже  гарний  був  мужчина,
Жаль  забрала  домовина.
Потім  була  в  нас  Інеса,
Строга  була  директриса.
То як  гляне  вже  на нас,
Так  боялись  зайти в клас.
Все  ходила  та  співала,
Та  не було в ній  вокала.
У  вікна  завжди  стояла,
Може  кого  виглядала.
"Так! До дошки піде в нас"
На  минуту  завмер  клас.
"Що робити?""Що казати?"
Буде гімн опять співати.
І  поставить  знову  кіл,
Через той проклятий гімн.
Була  руська Галка в нас,
Міг  стояти  цілий  клас.
Виганяла  всіх  за двері,
І кричала:"Вы  же  твари"
Ми  її  за  все  прощали,
Бо давно людьми вже стали.
Може хто і вспомне з Вас,
Галку, що вела у руський клас.
Ще був  класний  керівник,
Була  жінка,  не  мужик.
Хоч  вона на нас  кричала,
Та  її   ми   поважали.
Ми  її  усі  любили,
Класом  у  похід  ходили.
Вона вміла  всіх зібрати,
Нам  була  вона як  мати.
Я  б  багато   розказала,
Та  уже  писать  ухляла.
Як  сапали   буряки,
Про  сади  і  баштани.
Як   збирали   виноград,
Як  попали  в дощ і град.
Як  котилися  з  гори,
Бо  зламались  тормози.
Як  ходили  на  валки,
Та  збирали  колоски.
На  току  на  кукурудзу,
Вечір..танці..коло Клубу.
А  щоб  скучно  не  бувало,
На  лінійці  всі  стояли.
Всіх  порфелі  забирали,
За  батьками  посилали.
Боже! Як давно це все було,
Наче  в казці  чи в  кіно.
Може хто і вспомне з Вас,
Коли йшов у шкільний клас.
Я  лише  розворушила,
Все  що  було  щоб  ожило!!!