Зельман Кац. На святой земле. Рус. Бел

Максим Троянович
На ступенях древней синагоги,
В предвесеннем мартовском тепле,
Я пытаюсь подвести итоги
Проживанья на Святой Земле.

Проживаю, век свой доживаю
И дареных не взыскую благ.
Надо мною тучка – жаль – не дождевая -
Бело-голубая, словно флаг.

Выкипела жизнь. В ее осадки
Незаметно сыпанули соль.
Старчески согбенная девятка
И мальчишески округлый ноль.

Из кремней пустыни я не высек
Искру, поджигающую трут,
На земле, не в поднебесных высях,
Жив мой невостребованный труд.

Тяжко будет с веком расставаться
И гасить последний уголёк, -
Ведь от святости и святотатства
Был я одинаково далек...

Чует сердце, постигает разум -
Может, в том судьбы моей порок, -
Что брожу у храма,
но ни разу
Не переступил его порог...

НА СВЯТОЙ ЗЯМЛІ

На прыступках старажытнай сінагогі,
У  сакавіцкім цяпле веснавым,
Мне б падвесці вынікі дарогі
Пражывання на Кутку Святым.

Пражываю, век свой дажываю
Дораных я не шукаў выгод.
Хмарка нада мной - не дажджавая -
Белая з блакітам, нібы  лёд.

Выкіпела ўсё жыццё, бы ўзгадка
Сыпанулі соль мне ніадкуль.
Па-старэчаму - пахілая дзевятка,
Па-хлапечаму- круглявы нуль.

З камянёў пустэльніцкіх  не высек
Іскру, штоб падпальвала  мне труць,
На зямлі, не ў паднябесных высях,
Працу маю можна тут пачуць.

Цяжка будзе з векам раставацца
І гасіць вугольчыка вытокі, -
Бо ад святасці і божага багацтва
Быў заўжды аднолькава далёкі...

Чуе сэрца, спасцігае розум -
Можа, ёсць і лёсу ў тым  загана, -
Што блукаю каля храма босым,
але ні разу
Не пераступіў  парог  аддана...

       Перевёл Максим Троянович