От върха

Антонина Димитрова -Болгария
Додрапал ли си до върха,
там, долу, хората са дребни.
Обзет от гордост, суета,
си глух за техните проблеми.

А Горе, с твоя си аршин
все мериш загуби и ползи.
Щом не печелиш лично Ти,
не те интересува Онзи…

Човекът дребен ще сгреши,
Накриво някъде ще стъпи –
заплахи сипеш грозни Ти,
че туй ще му излезе скъпо.

И как Икар да полети,
когато смазан, унизен е?!
Остава буден до зори,
притиснат от душевно бреме.

Ей, тъй, човечецът без власт
срам, мъка и обиди сбира.
Крилце, сломено от пегас,
в душата  му прорязва дири.

Опитва се да е щастлив.
Над козните се извисява,
та болката да победи
и да живее продължава!

Не можеш да го подчиниш!
А май се доста поувлече.
Във себе си вникни и виж:
Човек ли си или…човече?...
22.09.2018г.