Гусляр

Ангелина Соломко
посвята сербському гусляреві Павле Орочичу

Дивлюсь я на мужню поставу –
В ній бачиться сербська слава,
Святе в ній світиться плем’я
Крізь звуки пророчі, древні...

А звуки ті істочають
Не мед в сосудах вінчальних –
То битви спів величальний
за край прекрасний, страждальний!

Ті звуки –  із  гір далеких,
ті звуки – з вогнів запеклих,
ті  звуки – смуток коханих;
той  спів – сербин в серці має.

А звуки ті – з джерел чистих
Із отчої бо криниці,
із блиску меча, із давнИни,
з Неманиної полонини...

Крізь звуки пророчі, древні
Вся велич світиться сербів;
Немов Святовида води,
Тих гуслів сріблясті ноти!
       17.10.18