Про правильний чих i неправильний борщ

Олег Кравченко 38
ЇЙ НА НАС НАЧХАТИ!
* * *
Не вмієте чхати? Це дуже погано!
Навчить вас, нещасних, приблудна Уляна.
Вона вам розкаже про ваші легені,
Вона добереться до будь-яких генів.
Кінчай про відсутність вакцин теревені!
Начхати Уляні на аборигенів!
До всіх ортодоксів і гомеопатів
Не має довіри Уляна й симпатій.
І всупереч древнім порадам народним
Нам радить: «Не бійтесь сидіть на холоднім!».
Мов зжити нас хоче Уляна зі світу:
«На протязі, – каже, – не бійтесь сидіти…».
Здоровому глузду у баби є спротив.
Що?.. Горло? Ангіна? Ковтання? Хрипота?..
Не спинить її застереження жодне!
«Ангіна? Ну, й що? Можна пити холодне!».
Розпухла Уляна від західних практик,
А наших, народних, не зна профілактик.
Спитайте-но вчену Уляну-бабулю:
Чи можна від грипу – часник і цибулю?
Вона вам, мов дітям, мораль прочитає,
Мовляв, тільки гріппекс хворобу здолає.
Ви любите борщ? Застаріли ті речі!..
Уляна корисність борщу заперечить:
«Поїжте капусти й запийте водою.
Прожить без борщу вам не стане бідою»…
Хто перекис водню до ран прикладає,
Хай краще спочатку Уляну спитає.
Вона не примусить вас довго чекати:
Порадить водою вавки промивати.
За що урядовцям Уляна так люба –
Бо вчить нерозумних, як чистити зуби.
На голову хворі, чи, може, ще й п’яні
Чинуші при владі, що вірять Уляні!
А в немічних, хворих – лиш сльози солоні.
Довірили бабі здоров’я мільйонів!..
© Олег КРАВЧЕНКО