Школьныя нататкi

Василий Афанасьевич Игнатов
Школьные заметки
(на русском и белорусском языках)

Работа учителя – самая тяжелая работа на Земле.
Ф.М.Достоевский

Главней всего погода в школе…
А в ней сплошная суета,
Учитель служит трудной роли,
Зарплата большая – его мечта.

Проблем немало накопилось,
И обстановка в школах непроста,
И чтобы в ней там не случилось,
Все не уладить с помощью зонта.

Мужчины в школе в дефиците,
А школа без мужчин пуста,
И что о них не говорите,
Их не заманишь в школу с помощью зонта.

(далее на белорусском языке)

Ён у школе не рабіў,
На пасадзе нейкай быў…
І міністрам стаў асветы,
Гэта цуда ці сакрэты!

А дзе ягоны кандыдатскі ці доктарскі дыплом,
Па педагогіцы, як навукі?
Ды яму і не патрэбен ён,
Да гэтага не даходзяць у яго рукі.

Настаўніка статус падымалі,
Падымалі колькі дзен…
Вельмі доўга размаўлялі,
Ды так застаўся на месцы ён.

Прыстыж патрэбна падымаць,
Рашылі чыноўнікі асветы.
І настаўніка трэба паважаць,
Ім дапаможа прыстыж гэты.

Але прыстыж таксама не паднялі,
Вельмі цяжкім надаўся ён.
Настаўнікам толькі спачувалі,
А дзе які ў педагогіцы закон?

Было легка стаўку падымаць.
Да 20 гадзін тыдневых,
А чым маглі абгрунтаваць?
Як не увядзенне нагрузак дадатковых.

Ды вось забыліся грошы да новай стаўкі
І знізілась зарплата адпаведна.
Не зроблены былі папраўкі,
Настаўнікі сталі яшчэ больш беднымі.

Настаўніцкая цяпер зарплата,
Амаль палова прамысловай,
А патрабуець працаваць заўзята,
Боль лічуць адукацыю асновай.

Атэстацыя праходзтць суб’ектыўна,
Дырэктар школы яе праводзіць,
І катэгорыі прысвойвае прымітыўна,
Таму пашанцуе, хто з ім  лагодзіць.

Было б дастаткова і аб’ектыўна,
Экзамены на катэгорыі здаваць.
Ды вось, як гэтае не дзіўна -
Чыноўнікам такое нельга даказаць.