Сажидин Саидгасанов. Плач Туьквезбан

Бести Нифтиева
   
   Плач Туьквезбан*

Великий Бог, Создатель мирозданья,
За что судьбу мне горькую послал?
Не я ль учила суры из Корана,
Безропотно вверяясь небесам?

Ты, разлучив меня с моим любимым,
Постылому врагу отдал в рабы,
Но я снесу все муки, и в могиле
Не затушу свечи моей любви!

Ты даровал мне стать женой Эмина*,
Поэта, что народ короновал.
Во всём искусный мастер, благочинный.
Меня он, как цветок оберегал.

Но Ты не дал мне насладиться счастьем,
Сынов моих детьми на смерть обрёк!
А дочери... с ними тепло в ненастье,
Но дОлог ли девичества их срок?

Глаза от слёз просохнуть не успели,
Ты в сердце моё вновь кинжал вонзил.
Эмина приковав навек к постели,
Зачем Ты так жестоко поступил?

И навсегда повергнутый на ложе,
Эмин был болен и неизлечим.
Чем я тебя прогневала, О,Боже?!
Уже и слёзы проливать нет сил.

Отняв супруга моего, Эмина,
Ты облачил в сиротство* и меня.
Куда в объятьях горя и унынья,
С сиротами пойти посмею я?

Но Ты, мой Бог, Создатель Мирозданья,
Меня любви и веры не лишил.
Ушёл Эмин, оставив завещанье,
До основанья мой разрушив мир!

(перевод с лезгинского)



Туьквезбанан шел

Эй сад тир Аллагь, халкь авур алам,
Вучиз На зун гъана и йикъал?
Хуралай чирнай Ви гьар са калам,
Вири эхнай за, тавуна хьиз къал.

КIани касдивай авуна чара,
ТакIан касдиз зун авунай На лукI!
Вуч азаб ава, чидач заз сура,
Хкадарнач за муьгьуьббатдин цIукI!

Кьисмет авуна Эминаз шаир,
Жавагьиррин таж хкажна кьилел.
Гьар са кар ийиз устад тир магьир,
Цуьк хьтин хвенай, кьуна кьве гъилел.

Амма шадвал заз ганач На ерли,
Эркек веледар вахчуна кьулухъ.
Рушар – веледар тиртIани ферли,
Гьинал кьван я лагь, рушарин къуллугъ?

Хьайи цIаярал тахьана рази,
РикIяй вуна зи чIугуна гапур.
Гьахъвал гвай къази, месе туна зи.
Куьз вуна Вакай хана зи хатур?

Акъудна йикъар, акъудна йифер,
Дерт гваз Эминан, тежезвай чара.
Вучиз авуна бахтсуз мад сефер?
Шелардай кьван рикI цIарана хура!

Эминни завай авуна къакъуд,
Етим авуна Туькезбанни кваз,
Хажалатар зав авуна агуд,
Гьиниз фида зун, етимдин гъил кьаз?

Эй Сад тир Аллагь, хьанач зун аси,
Эмин амачир дуьнья я заз сур.
Эхир кьиляй заз туна хьиз веси,
КIаняй виниз зи кIвал авуна чIур!

Сажидин Саидгасанов

Етим Эмин* - настоящее имя Магомед-Эмин - лезгинский поэт. Основоположник лезгинской письменной литературы. Писал на лезгинском, азербайджанском и арабском языках.(1838- 1884 г.г)
Сиротство* - сирота(етим) Етим - псевдоним, который взял себе Эмин.
Туьквезбан* - супруга Етим Эмина.