Праведник

Виктор Рыбаков
Якщо  ти  друже  мій,  християнИн,
І  навіть  праведним  себе  вважаєш,
Скажи, а  чи  ти   добре  уявляєш,
Ті  якості, що  мусить  мати  він?

Якщо  не  дуже, раджу  щоб  засів,
Ти  «Приповісті»  знову  почитати,
І  праведного  вигляд  споглядати,
Ти  будеш  там, у  всій  його  красі.

В  цей  книзі, прикладів  до  двадцяти,
Тих  якостей, що  мати  він  повинен,
І  Якщо  в  тЕбе  є   хоч  половина,
То   ти  вже   друже, мало  не  святий.

По  перше, він  життя  побудував,
На  правильній, і  на  міцний  основі,
Бо  саме  цінне - Божі  настанови,
Надійно  у  підвалині  поклав.

І  ясна  річ, у  вірі  він  твердИй,
І  дивиться  упевнено  в  майбутнє,
Але  для  нього  й  ближні  не  відсутні,
Він  шлях  для  них, показує  прямий.

НенАвидить  брехню  він  і  пліткИ,
І  щедро  подає  і  не  шкодує,
Бо  не  обходить  тОго, хто  бідує,
І  сам  завжди  спасеться  від  біди.

Життя  для  нього, зовсім  не  тягар,
Бо  радості  й  веселощі  приносить,
І  він  завждИ  для  Бога  плодоносить,
І  в  землю  не  зариє   Божий  дар.

І  навіть, якщо  сім  разів  впаде,
Підійметься, і  йде  вперед  сміливо,
Бо  має  віру, а  от  нечестивий,
Упевнено  к  загибелі  іде.

І  повний  зАвжди  дім  його   скарбів,
Бо  він  за  все  благословляє  Бога,
Багатство  ж  злих, приносить  їм   тривогу,
І  часом з  рідних, робить  ворогів.

А  гріх  від  себе  праведник  женЕ,
І  суд  він  полюбляє  справедливий,
Але  боїться  сУду  нечестивий,
Та  вирок  Божий  він  не  обмине.

Далекий  від  не праведників  Бог,
Молитву  ж  праведного, чує  зАвжди,
І  Господа  ім’я, це  мІцна  башта,
Куди  втікає  він  в  часи  тривог.

Благословенний  він  в  своїх  шляхах,
І  не  важливо, як  там  судять  люди,
Для  нього  головне, завждИ  і  всюди,
У  Бога  бути  правильним  в  очах.



Рибаков  Віктор  м. Луцьк