Do przyjaciol Polakow

Андрей Викторов Денисов
      
   <><<>><>

polski Chrystus
jest katolikiem
oraz synem
obojga narodow
mowi stary
do Boga Ojca
i pierdoli w nos
Ruskow i Szwabow
maly Polak
jest katolikiem
wallenrodkiem
кordiankiem
ordonkiem
nawet bawiac
w Ziemi Cacanej
pragnie wrocic
do lona macierzy
matka Polka
jest katoliczka
do spowiedzi cytuje
Dzieje grzechu
pokutuje na Boze Cialo
i uwielbia
czerwony szampan
Matko Boska
Swiety Chopinie
przejdzcie Warte
badzcie jak w domu
w kazdym domu
na kazdej zagrodzie
w granicach
Krolestwa Polskiego

 © Copyright: Андрей Викторович Денисов, 1984 год.


                <><<>><>

          11 listopada — nasze swieto narodowe!
          Ladnie slonce swieci
          Dzisiaj w szkole sie zebraly
          Wszystkie ze wsi dzieci
          W swieza zielen, choragiewki
          Dzis przybrane sciany
          A najladniej wystrojony
          Marszalek kochany!
          Tak z portretu patrzy bystro
          Zdaje sie ze zywy
          Zdaje sie ze brwia porusza
          Ze mu drga was siwy...
          Franek zuch na bacznosc staje
          I glosnie zawolal
          Dzisiaj wielkie polskie swieto
          Wie to nasza szkola
          A te Polske Tys wywalczyl
          W trudzie po kawalku
          Wiec Ci dzisiaj dziekujemy
          Za Polske Marszalku!
 
                1936, Stanislaw Checinski

                <><<>><>

         Polski wierszyk przedwojenny

         Protektorat poczul biede
         Hitler mowi chce Klajpede
         Litwa mowi chce pokoju
         Masz Klajpede glupi gnoju

                <><<>><>