Пенчо Славейков. Допоки юнь

Любовь Цай
Пенчо Славейков
ДОПОКИ ЮНЬ


Допоки юнь — сонцЯ нам золоті,
й серця мрійливі віддані меті.
Допоки юнь – легкі шляхи й походи,
легкі світовні труднощі й незгоди.

Допоки юнь – все легко й жартома;
журбі лягти на серце — то дарма;
і навіть з туги радість визирає –
допоки юнь, ах, поки юнь безкрая!

***

Оригинал:


Пенчо Славейков
ДОКЛЕ Е МЛАДОСТ


Докле е младост, златно слънце грей,
сърцето златни блянове лелей.
Докле е младост, леко път се ходи
и леки са световните несгоди.
 
Докле е младост, всичко е шега;
не хвърля сянка на сърце тъга;
дори тъгата извор е на радост —
докле е младост, ах, докле е младост!