Я так помститися й не змiг

Наталия Хорунжева
Я так помститися й не зміг,
Застиг один посеред зали,
Де з палітурок різних книг
Твоє обличчя споглядало.

Мінливий світ спинив твій злет.
А на руках носив учора!
Сьогодні ти вже не поет -
Для влади прийшлої - потвора,

Яка без голосу, без прав,
І їй призначені "ГУЛАГи".
Так хтось твоє життя украв
Для самоствердження розваги.

Колись, даруючи ножа
Із фінським лезом, сокровенно
Ти незворушливо сказав:
"От,  коли що - помстись за мене."

(Про інше й думати не смів!
До тебе серце прикипіло!)
"Не сумнівайся, - відповів, -
Помститись - чоловіче діло."

Комусь вогонь "нерусских строк»
Пропік зневажливу свідомість -
Вночі кривавий "воронок"
Забрав тебе у невідомість.

Неквапом владний гомін стих,
Розтанув звук ворожих кроків.

А я помститися не зміг -
Мені було лиш дев'ять років...
                04.08.19

Это - реальная история времен сталинских репрессий, произошедшая с украинским поэтом и его пасынком. Услышала в документальном фильме, но не запомнила имен и фамилий. Кто знает о ней - напишите, чтоб я поставила посвящение.