Залез на Дунава

Дафинка Станева
Залезът – игра на цветове,
плиснати в голямата река,
носеща без ропот векове -
радост, вяра, тонове тъга.

Краските в безумна свобода
оживяват в сумрачния свят.
Гонят се в неспирната вода
пурпур, охра, цветен необят.

Светлини янтарни от брега
увенчават теменужна глъб.
И попиваш мълком ти мига,
изтъкан от блясък и от скръб.