Наша природа вабить туриста

Оксана Матиева
Ходять ведмеді в чорнобильській Зоні.
Зубри зітхають, як Лиска в загоні.
Доки ж їм нидіти в Книзі Червоній -
вивези, радіаційний ковчег!

   Пророкували експерти маститі :
-  Буде пустеля на тисячоліття!
   Світле майбутнє рентгенами світить.
   То ж від лукавого! Цур йому, пек!

Горе кричало. Луна голосила.
Світ сторопів, відсахнувся, безсилий :
душі невинні в огненній геєні
муки несли за гріхи незбагненні.
   
   Вчені мудрують :
-  Ті муки не марні.
   Вжито ж бо заходи всепланетарні.
   Попри окремі локальні проблеми
   впорались, можна сказати, не зле ми.
   Перехрестімся : прогнозам на зло
   час демонструє - таки пронесло.
   ...Дехто там каркає, звісно...
      Хай собі каркає, біс з ним.

Бродять по Зоні отари туристів.
Бо ж мародери не все ще обчистили.
Гроші не пахнуть. Дозиметр писне.
Маєм Чорнобиль, вишиванку, борщ.
Замість ковчега тепер заповідник.
Сервіс, контроль — перед світом не стидно.

...Щедра й гостинна земля наша рідна!..
Ну й слава Богу.
Гляди ж, не навроч.


Фото з інтернету.