Повалення кумира

Виктор Рыбаков
Коли  я  прийшов  до  Церкви,
У  Христа  повірив,
То  понищив  враз  у  серці,
Багатьох  кумирів.

І  я  зовсім  не  журився,
Коли  з  «постаменту»,
Вслід  за  іншими  звалився,
Сам  Тарас  Шевченко.

Бо  на  жаль, країни  гордість,
Наш  кобзар  народний,
Якщо  мовити  на  совість,
Дуже  був  безбожний.

У  йогО  творіннях  глуму,
Прикладів  багато,
В  «паничах», у «моїх  думах»,
Чи  у  «Гайдамаках».

Ось  хоча  б  у  «Заповіті"-
Він  прохає -  «Боже,
з  України  кров  ворожу,
Понеси  у  море.

І  якщО  таку  умову,
Зможеш  ти  здійснити,
Ось  тоді,  даю  я  слово,
Стану  я  молитись.

А  до  тОго, я  такого,
Бога  і  не  знаю», -
То  скажіть  мені  панове,
Що  це  означає?

-  Атеїзм, чи  то  гординю,
Чи  то  брак  сумління,
Перед  Тим, Хто  через  Сина,
Нам  дає  спасіння.

Далі  радить  нам  вражОю,
Кров’ю  окропити,
Довгождану  нашу  волю,
І  спокійно  жити.

Але  ж   воля, через  вбивство -
Це  не  Божий  заклик,
Бо  Христос  нам  не  насильство,
Зовсім  інше радив -

«Не  чинити  опір  злому,
Й  ворога  любити,
А  судьбу  свою  свідомо,
Господу  вручити».

Ось  таким  «Кобзар»  виходить,
На  біблійний  погляд, -
Він  не  рідко  нас  відводить,
Вдалечінь  від  Бога.

Втім, це  мабуть  і  не  дивно,
Бо  поет  народний,
Думав  про  земну  людину,
В  ланцюгах, голодну.

Але  Біблія  говОрить -
Істину  пізнайте
у  Христі, і  вона  зробить,
Вільними  вас  справді.

***
А  Шевченка  я  читати,
Буду  і  надалі,
Тільки   вже  не  рахувати,
За  взірець  моралі.