Гуцулы дикой отчизны

Надежда Рубан
 Гуцули  дикого  краю.

Найкращі  з  людей - гуцули  дикого  краю,
І  я  народилась  в  тім  раю,
Моя  там  рідня; брат , сестри  і  мама,
У  душі  моїй  вся - гуцульська  богема.

Сняться  гуцулам  овечки  білі,
Полонини  квітучі  і  гори  сині,
Знають  гуцули,  що  вони  частка,
Дикого  краю,  за  ременем  бартка.

У  Києві,  Полтаві,  чи  ще  якомусь  місті,
Там  все  новітнє,  не  стоять  на  місці.
Метро,  таксі,  лімузини  банкети,
Електрички,  флешмоби,  офіси,  фуршети.

Але  гуцулам  того  не  треба,
Їм  би  лиш  гори  й  шматочок  неба,
Гуцули  душею  в  бескиди  вростають,
Нінащо  в  світі – гір  не  міняють.

Царина  зелена  то  їм  - рідна  мати,
Бринза,  грибочки,  шашличок  із  козляти,
В  неділю до    церкви,  а  потім  в  шинку,
Пють  до  путері  свою  самогонку.

В  гуцулів  давно  увійшло  у  привичку,
Коня  запрягати  в  вирізблену  бричку,
Дримба,  трембіта,  скрипка,  цимбали,
Як  гулять,  то  гулять  в  двісті  балів.

Сняться  гуцулам  стрункі  смереки, 
Сіно  в  копицях,  з  гуслянков  глеки,
Молодиці  в  гуцульське  убрані,
Стрункі  і  не  дуже,  шикарні  пані.

Вівці  пасуть  в  полонинах  високих,
Легині  красиві,  стрункі,  чорноокі,
В  колибах  живуть  від  травня  до  листопада,
А  більше  нічого  гуцулам  не  треба.

Гуцули  дикого  краю – як  в  раю,
Серед  гір  виростають,  живуть  і  вмирають,
Я  там  виростала  і  кращого  немає  краю,
Як  гуцульські  бескиди -  в  тім  раю.

Автор;  Н.П.Рубан.