Фiвейська рапсодiя

Ангелина Соломко
15/28січня - пам'ять преп.Павла Фівейського, IV століття н.е.

Під станси студені січневі,
Стаккато вітрів снігових,
Пустельників лики фівейських
Малює уява мені.

Й дуби в величавих забралах,
Неначе чернечий накид…
Все зриться блаженний той Павел,
Що майже не зна його світ.

Солодощі сіроюдолі
Розтали в гарячих пісках.
В пустелі був спраглий доволі,
Хоч неба Бенкету шукав.

Втаїв він себе від живучих,
Поставив в ніщо тлінну плоть
Якби не Антоній пречудний
І не Провидіння Оруддя,
І пам’ять схолола б його…

Життя нам оте не збагнути,
А подвиги ті не злічить,
Про те і помислити скрутно -
Збирати по крихтах дрібних

Дано нам скарби ті від Бога.
Антонію віщий був глас:
"В пустелю прямуй!" авва строго
Той послух прийняв і чекав

Три дні біля келії… потім
Він, втомою вбитий в кінець,
Свій голос здійняв. Враз: «Антоній! –
Почув з критих листям сінець.

Назустріч  йому древній старець,
Що років йому близько ста;
Вони першочасно стрічались,
Та враз він промовив ім'я.

Лилась нескінченна там радість,
Повнились там чаші добра,
Й текла там розмова без часу,
І світ першосвятість пізнав.

Земні приборкаючи межі,
Життя завиднів вже пунктир...
Прийшов час змінити одежу:
Земною – не вмів дорожить.

…з похмурої цієї юдолі
Злетіти в омріяну вись…
"Іди же, мій друже Антоній,
Хутчіш, бо мій час вже близький,

Дарів мені Божих, Причастя,
Із скиту нести поспішай,
Мене не лиши без участя,
Бо я вже не встану, бувай..."

Роки свої, мабуть, забувши,
Антоній чимдуж поспішив
В обитель, і, взявши поручене,
Зворотній вже шлях свій творив…

Пройшовши в пустелі півшляху,
Він, спраглий, під пальмою сів,
Під деревом, зрощеним старцем, –
Аж раптом картину узрів:

В вишині предивного Павла
Сіяла пречиста душа;
Небес куполи розквітали,
І ангельський хор ликував.

І вчулися там срібні дзвони,
І линули там голуби:
Вклонився блаженний Антоній
На диво, що сяло з гори...

А нині не чути молитви
В тих благословенних краях…
Заграви вселенської битви
Тривожать людський небокрай.

Та крізь хуртовини житейські
Та святість серця зігріва…
О Павле блаженний Фівейський,
Навчи пізнавати Христа!
        січень2019